18 mei ´24 – Blacklight festival

Saturday 18 May 2024

Theater De GeneratorLeidenNetherlands

Link:

Categorieën
Agenda
18 mei ´24 – Blacklight festival
Afro-Caribisch & dekoloniserend
Blacklight Festival – Dit doen we samen
Het Afro Caribische Blacklight Festival biedt meeslepende theater, woordkunst, performance, muziek, dans en actieve rituelen met als doel het dekoloniseren van de ruimtes van Leiden. Op deze avond komen we bij elkaar om te helen en om te delen. Iedereen is welkom, dit doen we samen. In theater bestaat blacklight om in het donker door middel van uv-straling witte stoffen te tonen. Zoals uv-straling wit in het donker toont, lichten we met het Blacklight festival de koloniale praktijken uit, die zich in het donker verstoppen.
Avondprogramma HELEN DOEN WE SAMEN
Een avond van helen. Met voorstellingen uit de Afro-Caribische gemeenschap, schijnen we het licht op de schaduw.
De avond wordt geopend door Joshua Snijders, die samen met Fayola Antonius programmeur is van het festival. Joshua is een Leidse talentvolle Nederlands-Caribische woordkunstenaar. Spoken word artiest Keanu Neral brengt met een stem vol kracht en authenticiteit hun ervaring als gekleurd persoon in een witte Nederlandse stad naar voren. Vervolgens Michael Wanga, een van Curaçao afkomstige dansperformer en muzikant. De avond vordert met een optredens van Cultuurprijs winnaar Elten Kiene, een spoken word-artiest die ons leidt in de tocht naar heling brengt door middel van spoken word en een meditatie activiteit ‘Een zintuigelijke beleving’. Vervolgens gaan we verder naar een eind ritueel geleidt door Fayola Antonius. Tot slot gaan we over naar ‘Rum & Chill’ – een moment waar we samen onderling verbintenis zoeken en de avond afronden.
Middagprogramma SAY THEIR NAMES
In de middag komen we samen, buiten in de stad. Samen met jullie hebben we namen verzameld van mensen uit het Afrikaanse en Afro-Caribische diaspora die een moment in de schijnwerpers hebben verdiend. In de middag gebruiken we woordkunst en de Afro-Caribische keuken als vormen tot het zuiveren van verschillende plekken in Leiden gerelateerd aan onze koloniale geschiedenis.
Elke naam wordt met trots, liefde en kracht opgelezen en krijgt een welverdiend applaus.
14.00 – 14.30 Lakenhal
14.45 – 15.15 Rapenburg 8
15.30 – 16.00 Rapenburg 33
16.15 – 16.45 Hooglandse kerk
Tickets

Theater De Generator

Theater en productiehuis De Generator is een nieuw Leids initiatief voor professioneel maatschappelijk geëngageerd theater en grensoverschrijdende kunst.

Location:

Middelstegracht 36
Leiden
Netherlands