- https://www.toonkunst-utrecht.nl/
-
Jacibikerk, Sint-Jacobsstraat 171, Utrecht
- Utrecht
-
Datum:
- zaterdag 18 november, 2023
- concert
-
Gemeld door
eelkovdb_2045
Het past in de traditie van Toonkunst Utrecht om dit oratorium uit te voeren. Ket koor wisselt grote werken van bekende componisten af met nieuwe en minder bekende werken. Händels meesterwerk, waarin de hoopvolle verlossing centraal staat, is een mooie aanloop naar de kerst.
Twee delen zong Toonkunskoor Utrecht tijdens Open Monumentendag op 9 september, daarvan staat een fragment op Youtube: https://youtu.be/W9TSeCv5rEc
De uitvoering is door een professioneel orkest en professionele solisten. Toonkunstkoor Utrecht is een van de betere amateurkoren in Nederland
Händel schreef de Messiah in 1741. De eerste uitvoering vond plaats in 1742. Zoals de titel van Händels meesterwerk al aangeeft, gaat het stuk over Jezus als Messias, degene die de mensheid zal verlossen van haar zonden en lijden. Maar in plaats van nadruk te leggen op de lijdensweg die Jezus hiervoor moet afleggen, zoals Bach in zijn Matthäuspassion doet, staat juist de hoopvolle verlossing centraal in de Messiah. De toon is dan ook licht en vlot. Hoewel de Messiah niet voor de kerk, maar voor uitvoering in het theater is gecomponeerd, staat het niet ver van de Passie-traditie af. Daarom is de Messiah vooral bekend geworden als religieus oratorium, en niet als theaterstuk.
Het verhaal van Jezus’ geboorte, dood en wederopstanding wordt in drie delen verteld. Elk deel is opgedeeld in scènes, en die zijn weer verdeeld in recitatieven, aria’s en koren. De voorspelling van de komst van de Messias, de zwangerschap van Maria en de boodschap van Jezus’ geboorte aan de herders beslaan het eerste deel. Het tweede deel gaat over het lijdensverhaal, de dood en de wederopstanding van Christus. Dit deel eindigt met het bekende Hallelujah, waarin God wordt geprezen. Het derde deel gaat over de aankondiging van de Dag des Oordeels en hoe Jezus in de hemel wordt opgenomen.