Podium Auxesis- Trio Barockconcert en Workshop

Saturday 06 July 2024

Groningen - diverse locatiesGroningenNetherlands

Link:

Podium Auxesis- Trio Barockconcert en Workshop
Podium Auxesis- Trio Barockconcert en Workshop
Klassieke muziek
zaterdag 6 juli, Groningen
Podium Auxesis is een nieuw platform voor in Nederland en Europa gevestigde musici van hoog nivo, die zich concentreren op historische uitvoeringspraktijk; een platform waarbinnen zij innoverend en ook verdiepend kunnen werken. Daarbij delen ze middels concerten en workshops hun expertise met vakstudenten, gevorderde amateurs en met geïnteresseerd publiek.
Het geheel is geïnitieerd en staat onder de artistieke leiding van de in Groningen gevestigde musici Xenia Gogu (barokviool en lid van het NNO, prijswinnaar van internationale concoursen) en Victor García García (barokcello, docent historische cello aan de HKU – Utrechts conservatorium en prijswinnaar van internationale concoursen).
In dit concert Continuospel zonder toetsen nemen zij het basso continuospel met uitsluitend strijkinstrumenten onder de loep.
AYRES EXTEMPORAE is het trio dat zij samen met Teresa Madeira vormen. Het bestaat uit barokviool, 5-snarige piccolo barokcello en barokcello. Zij spelen 17e- en 18e-eeuwse sonates voor viool en basso continuo, wat hetzelfde is als ‘becijferde bas’. Die genoteerde ‘cijfers’ vormen een soort geheimschrift voor akkoorden en klinken hier op een tweede cello. Wat je dan hoort is verrassend anders dan wanneer gespeeld op klavecimbel, orgel of luit. Al zijn het ook echt dezelfde akkoorden.
Ayres Extemporae zijn prijswinnaars op de Biagio Marini Early Music International Competition in Duitsland en op de Semana de Música Antigua in Estella-Liazzara in Spanje. Ze hebben opgetreden op prestigieuze festivals in België, Spanje, Portugal en Duitsland.
Zie voor updates van Ayres Extemporae: https://www.instagram.com/ayresextemporae/
Programa:
ALESSANDRO STRADELLA (1643-1682) – Sinfonia Nº 5 in a minor for two Violins and Basso
GIUSEPPE VALENTINI (1681-1753) – Allentamento da camera in b minor, Op. 8, No. 2
ARCANGELO CORELLI (1653-1713) – Sonata for Violin and Violone or Cembalo in F Major Op.5, No. 10:
Pauze
HEINRICH IGNAZ BIBER (1644-1704) - Sonata for Violin and Continuo in e minor, C.142
JOHANN SEBASTIAN BACH (1685-1750) - Aria Erbarme dich from the Cantata Ich armer Mensch, ich Sündenknecht BWV 55 for tenor, flute and continuo (transcription for violoncelo piccolo, violin and cello)
JOHANN SEBASTIAN BACH (1685-1750) - Sonata for Viola da Gamba and Harpsichord BWV 1027 in G Major (transcription for violoncelo piccolo, violin and cello):
Toegang concert om 20.15uur: €17,50
De open repetitie is gratis toegankelijk; aanvang 11.oo exact.
De *workshop (12.oo - 16.oo) is bedoeld voor vakstudenten en gevorderde amateurs. Toegang alleen workshop: 22,50€/incl. concert: 40€. Voor vakstudenten alle activiteiten: 30€, toehorders: 25€
*Onderwerp: het spelen van een becijferde bas op strijkinstrumenten en wat doet dat met de bovenstem, hoe reageer je als violist. Behalve voor cellisten is deze worlshop dus ook zeer interessant en leerzaam voor (barok)violisten.