dubbelconcert: HAMRAAZ DUO en MA’TUT FATA MORGANA

Op de prachtig gelegen De Burcht presenteert De X vanavond twee ensembles om je vingers bij af te likken en die hier perfect passen, namelijk het Hamraaz Duo en Ma’tut Fata Morgana.

Het Hamraaz Duo bestaat uit twee dames die de sterren van de hemel spelen. Khorshid Dadbeh is een Iraanse tanbur- en tar-speler die afgelopen Peel Slowly And See solo al heel veel indruk maakte. Lucie Lelaurain speelt de Armeense duduk, met z'n melancholische klank. Khorshid en Lucie ontmoetten elkaar in Rotterdam. Als Hamraaz Duo halen zij hun inspiratie uit de Iraanse en Armeense muziektradities, uit de modale muziek, en uit de dynamiek van de duduk en de rijke ritmes die de getokkelde tanbur en tar voortbrengen. Uiteraard geven zij ook een eigen draai aan die tradities en componeren zij ook nieuwe muziek, waarin improvisatie nooit ver weg is.

Ma’tut Fata Morgana is een trio met drie gerespecteerde muzikanten, namelijk Alper Kekec (percussie), Hakan Uyrum (ney) en Shwan Sulaiman (ud & zang). Naast hun instrumentale vaardigheden, beschikken Alper en Shwan ook over krachtige en kleurrijke vocalen, waarvan de evocatieve stem van Shwan Sulaiman uitzonderlijk genoemd mag worden.

Ma`tut Fata Morgana put uit diverse spirituele muziektradities: liederen en muziekarrangementen uit soefirituelen, het Ottomaanse muziekrepertoire en andere muziektradities uit Mesopotamië en Anatolië. Teksten en improvisaties worden in verschillende talen gezongen, zoals het Arabisch, Koerdisch, Perzisch en Turks. De optredens worden gekenmerkt door een mystieke, bijna sacrale atmosfeer.

Bezetting Hamraaz Duo:
Khorshid Dadbeh - zang, tanbur (luit), tar (luit)
Lucy Lelaurain - duduk (fluit)